Tartalom

Ez az oldal grafológiával kapcsolatos írásokat, grafoteszteket tartalmaz. Elsősorban azoknak szól, akiket érdekel az íráselemzés, szívesen vizsgálgatják saját írásukat, de nem képzett grafológusok.

Mi a grafológia?

Röviden: Olyan tudomány, amelynek célja a személyiség feltárása a kézírás vizsgálatán keresztül.

Bemutatkozás

Fodor Gabriella vagyok. 2002 óta foglalkozom grafológiával. Az íráselemzés tudományával kapcsolatos ismereteim javát a Grafológiai Intézetben szereztem. Mivel tanárként dolgozom (vagyis most épp gyed-en vagyok), nagyon jól hasznosítom mindazt, amit magamba szívtam a grafológiáról. Szakdolgozatomat is pályaorientációs témában készítettem. Ezt az oldalt azért indítottam, hogy minden grafológiára nyitott olvasó számára érdekes vagy hasznos (vagy érdekes és hasznos) irományokat tehessek közzé. Ha kérdésed van, írj a gabfod@freemail.hu címre!

Hírlevél

Önértékeljünk! (1)

2010.04.13. 22:01 :: gabfod

Mit jelent az önértékelés fogalma? Azt a véleményt, amit saját magunkról – tulajdonságainkról, képességeinkről, viselkedésünkről – alkotunk.

Önértékelésünket környezetünk visszajelzései és saját tapasztalataink alakítják.

Ha harmóniában élünk önmagunkkal, tisztában vagyunk azzal, hogy mik a pozitív tulajdonságaink, de elfogadjuk a hibáinkat is, akkor beszélhetünk helyes önértékelésről. A reális önértékelésűek jobban teljesítenek az élet minden területén, kevésbé szorongók, kevésbé befolyásolhatók.

Az alacsony önértékelésű ember nincs tisztában saját értékeivel. Könnyebben befolyásolható, sokszor hoz rossz döntéseket, hajlamosabb erkölcstelen tetteket elkövetni. Az önértékelési zavarral küzdők teljesítménye gyenge, gyakori náluk a szorongás.

Vannak persze olyanok is, akik túlbecsülik magukat, és sok pofon után csak nehezen jutnak el odáig, hogy észrevegyék, ők sem tökéletesek. Sokszor vállalnak teljesíthetetlen feladatokat. A túlzott önértékelés egyik tükre, ha túl sok kritikát kapunk a környezetünktől.

Ezen a területen 3 írásjellemzőt érdemes elsősorban közelebbről szemügyre venni: az aláírás megformálását, az o és az a betű méretét és alakját, illetve a nagy kezdőbetűket. Ezenkívül vizsgálhatjuk még az írás bal margóját, a kezdővonalakat, a t-áthúzást, a harmóniáját.

Következő bejegyzésemben ezekről írok.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: önértékelés

A bejegyzés trackback címe:

https://grafodor.blog.hu/api/trackback/id/tr271919175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása