Tartalom

Ez az oldal grafológiával kapcsolatos írásokat, grafoteszteket tartalmaz. Elsősorban azoknak szól, akiket érdekel az íráselemzés, szívesen vizsgálgatják saját írásukat, de nem képzett grafológusok.

Mi a grafológia?

Röviden: Olyan tudomány, amelynek célja a személyiség feltárása a kézírás vizsgálatán keresztül.

Bemutatkozás

Fodor Gabriella vagyok. 2002 óta foglalkozom grafológiával. Az íráselemzés tudományával kapcsolatos ismereteim javát a Grafológiai Intézetben szereztem. Mivel tanárként dolgozom (vagyis most épp gyed-en vagyok), nagyon jól hasznosítom mindazt, amit magamba szívtam a grafológiáról. Szakdolgozatomat is pályaorientációs témában készítettem. Ezt az oldalt azért indítottam, hogy minden grafológiára nyitott olvasó számára érdekes vagy hasznos (vagy érdekes és hasznos) irományokat tehessek közzé. Ha kérdésed van, írj a gabfod@freemail.hu címre!

Hírlevél

Grafológia a munkaerő-kiválasztásban

2010.05.06. 22:43 :: gabfod

Amit a kézzel írt önéletrajzról / motivációs levélről tudni kell

Javában zajlanak az állásbörzék, hamarosan eldől, hová vezet a friss diploma. Sokan most állnak (újra) munkába egy új helyen.  A jelentkezőktől gyakran kérnek kézzel írt dokumentumot. Miért? Valahol csak nézegetésre, jobbik ("igényesebbik") esetben grafológiai vizsgálatra.

Egy munkahelyi pozíció sikeres betöltéséhez, nemcsak a szakmai tudás szükséges, hanem az is, hogy a jelölt képességei, motivációi, tulajdonságai megfeleljenek a munkaadó elvárásainak. Azzal, ha a megfelelő embert veszik fel a megfelelő helyre, mindkét fél jól jár. A munkáltatók igyekeznek minél alaposabban megismerni leendő munkatársukat. Ehhez nyújthat segítséget a pszichológiai teszteken és az interjúkon kívül a kézzel írt jelentkezési dokumentumok grafológiai vizsgálata.

 

A grafológia előnyei

A kézírásvizsgálat nem igényli a vizsgált személy jelenlétét.
Ha megfelelően képzett grafológus készíti az elemzést, akkor megbízható eredményt ad.
Nem becsapható, hiszen nem létezik olyan ember, aki egyszerre kb. 130 írásjegyet tud kontroll alatt tartani.
 
Mit vizsgál a grafológus?

Amire a munkaadó kíváncsi. Bár nem olvastam statisztikát, feltételezem, hogy a leggyakoribb elvárás a rugalmasság, kreativitás, önálló munkavégzés képessége, alkalmazkodóképesség, az újra való nyitottság. Vannak olyan állások, amelyekben a monotóniatűrés, a vezetettség igénye, a szabálykövetés, a precizitás a fontos. Egy vezetői pozíció betöltéséhez szükséges a dominanciaigény, a határozottság, az önálló döntéshozatal. Vizsgálható még például az energiakészlet és ennek beosztása, a munkatempó, az aktivitás, a figyelemkoncentráció, a kontroll, a motiváció stb.
 
Tanácsok munkaadóknak

Ha kézzel írt önéletrajzot / motivációs levelet kérsz a pályázótól, ne ess abba a hibába, hogy kézírása alapján laikusként vizsgálgatod és értékeled a jelentkezőt. Hiszen az első benyomás, az összkép (sajnos gyakran ez alapján ítélkezünk) csupán egyetlen tényező a kb. 130-ból, ami információt hordoz az író személyről. Előfordulhat, hogy a szépen, impozáns külalakkal író személy kevésbé alkalmas az adott munkakör betöltésére, mint a krikszkrakszos betűkkel író jelentkező. Ha már kézírásos jelentkezést kérsz, bízd szakképzett grafológusra a vizsgálatot, a grafológia becsaphatatlan! A grafológus képes feltárni a munkavállalóval szembeni elvárásokhoz mért képességeket. Ezáltal kisebb lesz a be nem válás esélye. 
 

Tippek munkavállalóknak

 

Mivel az értő grafológus szeme elől nem lehet eltitkolni esetleges gyengeségeinket, itt ne számíts tippekre az írásod kedvező megmásításához! 

A legfontosabb, hogy ne írasd mással az önéletrajzodat / motivációs leveledet, mert így csapdába kerülhetsz. Neked is jobb, ha valódi képességeid és tulajdonságaid alapján döntik el rólad, hogy te vagy-e a legalkalmasabb. Ez megvéd a későbbi csalódástól, emellett a grafológiai vizsgálat tükröt is tart eléd (erre szüksége is lenne mindenkinek).

 

Néhány gyakorlati tanáccsal mégis szolgálhatok:

Olyan tollat válassz, ami nem maszatol!

Jól megvilágított asztalnál írj, kényelmes széken!

Lehetőleg ne legyél túl fáradt!

Vállassz olyan alkalmat, amikor érzed magadban a lelkesedést, az önbizalmat!

Sima (ne vonalas vagy négyzetrácsos) papírra írj! Ne használj sorvezetőt! Ha csak vonalak mentén tudsz írni, az azt közvetíti rólad, hogy a munkában is szükséged van "mankókra", önállótlan vagy.

Tegyél a papírod alá még 2-3 lapnyi alátétet! A grafológus így meg tudja vizsgálni az írásod nyomatékát, amiből a munka szempontjából fontos információkat nyerhet (energiakészlet, akarat...).

Készíts magad mellé helyesírási segédkönyvet, és használd, akárhányszor csak elbizonytalanodsz! (A grafológus nem vizsgálja a helyesírást, a magyartanár szólt belőlem.)

Ne javítgass! Főleg ne firkáld vagy hibajavítózd át az elrontott szavakat (jelentés: takargatod, nem vállalod a hibáidat)! Inkább írj piszkozatot!

Természetes írással írj! Ne akard megváltoztatni az írásképed vagy az írásmódod (pl. nyomtatott írásra váltással)!

Ne feszélyezzen a gondolat, hogy valaki megvizsgálja az írásod! A grafológusnak titoktartási kötelezettsége van. A munka szempontjából érdektelen, magánéleti információkat nem adhat ki.

 

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat állás önéletrajz motivációs levél pályakezdő friss diplomás munkaerő kiválasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://grafodor.blog.hu/api/trackback/id/tr681980332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása