Tartalom

Ez az oldal grafológiával kapcsolatos írásokat, grafoteszteket tartalmaz. Elsősorban azoknak szól, akiket érdekel az íráselemzés, szívesen vizsgálgatják saját írásukat, de nem képzett grafológusok.

Mi a grafológia?

Röviden: Olyan tudomány, amelynek célja a személyiség feltárása a kézírás vizsgálatán keresztül.

Bemutatkozás

Fodor Gabriella vagyok. 2002 óta foglalkozom grafológiával. Az íráselemzés tudományával kapcsolatos ismereteim javát a Grafológiai Intézetben szereztem. Mivel tanárként dolgozom (vagyis most épp gyed-en vagyok), nagyon jól hasznosítom mindazt, amit magamba szívtam a grafológiáról. Szakdolgozatomat is pályaorientációs témában készítettem. Ezt az oldalt azért indítottam, hogy minden grafológiára nyitott olvasó számára érdekes vagy hasznos (vagy érdekes és hasznos) irományokat tehessek közzé. Ha kérdésed van, írj a gabfod@freemail.hu címre!

Hírlevél

Grafológiai rovat

2011.02.19. 20:41 :: gabfod

2011 februárjában "Írásjel" címmel grafológiai rovatot indítottam a Paksi Hírnök hírblogjában a főszerkesztővel, Kövi Gergővel . A bevezető cikk itt olvasható:

http://paksihirnok.hu/wordpress/2011/02/09/irasjel-%E2%80%93-mutasd-az-irasod-megmondom-ki-vagy/

Azóta két elemzés is felkerült az oldalra, és remélem sok lelkes érdeklődőt vonz az ötletem.

Szólj hozzá!

Címkék: elemzés írásjel paksi hírnök

Racionális gondolkodású vagy?

2010.06.27. 22:15 :: gabfod

A racionalitás ésszerűséget jelent, vagyis a személy a dolgok megítélésében, döntéshozatalakor elsősorban a fejére, az észérvekre hallgat, érzelmei ritkán befolyásolják. Megérzéseit, ösztöneit képes háttérbe szorítani. Nehezen fogadja el légből kapott elképzeléseket, a hirtelen ötleteket, a logikus megközelítés híve. Általában érdekli a dolgok tudományos megközelítése.  Otthonosan mozog a számok, adatok világában. Jól átlátja a dolgokat, rendszerező, többnyire precíz, pontos.

Vizsgáld meg az írásod az alábbi szempontok alapján! A 9 állítás a racionalitás grafológiai megjelenését jellemzi.

Szólj hozzá!

Empatikus vagy?

2010.05.22. 14:28 :: gabfod

Az empátia olyan képesség, amelynek segítségével a másik emberrel való közvetlen kapcsolat során bele tudjuk élni magunkat a másik lelkiállapotába. Meg tudunk érezni és érteni a másikban olyan érzéseket, indítékokat és törekvéseket, amelyeket nem mond ki, és amelyek nem egyértelműen következnek az adott helyzetből.

Az empátia írásjegyei a következők:

Szólj hozzá!

Társas érdeklődésű vagy?

2010.05.17. 15:07 :: gabfod

Az előző bejegyzésben a munkaerő-kiválasztás és a grafológia kapcsolatáról olvashattál. Ehhez kapcsolódik ez a teszt is. Számos tevékenységi területen a munkavállaló nem egyedül dolgozik, hanem  munkatársaival együttműködve. Van, aki ilyen formában a leghatékonyabb, míg másokat inkább hátráltat a csoportmunka.

Te társas irányultságú vagy?

Először is szükség van egy írásmintára. Legyen kb. 1 A/4-es oldalnyi, 2-3 papír alátéten, sima lapra írt szöveg. Fontos, hogy fejből írd. Tartalmazzon megszólítást és persze aláírást!

Lássuk, mi jellemzi az írásomat!

Szólj hozzá!

Címkék: csoportmunka munkahelyi grafológia társas érdeklődés

Grafológia a munkaerő-kiválasztásban

2010.05.06. 22:43 :: gabfod

Amit a kézzel írt önéletrajzról / motivációs levélről tudni kell

Javában zajlanak az állásbörzék, hamarosan eldől, hová vezet a friss diploma. Sokan most állnak (újra) munkába egy új helyen.  A jelentkezőktől gyakran kérnek kézzel írt dokumentumot. Miért? Valahol csak nézegetésre, jobbik ("igényesebbik") esetben grafológiai vizsgálatra.

Egy munkahelyi pozíció sikeres betöltéséhez, nemcsak a szakmai tudás szükséges, hanem az is, hogy a jelölt képességei, motivációi, tulajdonságai megfeleljenek a munkaadó elvárásainak. Azzal, ha a megfelelő embert veszik fel a megfelelő helyre, mindkét fél jól jár. A munkáltatók igyekeznek minél alaposabban megismerni leendő munkatársukat. Ehhez nyújthat segítséget a pszichológiai teszteken és az interjúkon kívül a kézzel írt jelentkezési dokumentumok grafológiai vizsgálata.

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat állás önéletrajz motivációs levél pályakezdő friss diplomás munkaerő kiválasztás

Vezető alkat vagy?

2010.04.29. 21:28 :: gabfod

Vezető alkat vagy? Vizsgáld meg az írásod!

Vedd magad elé a kézírásod, és nézd meg, hogy illenek-e rá a következő állítások!

Szólj hozzá!

Címkék: dominancia vezető

Kreatív vagy?

2010.04.23. 20:17 :: gabfod

A kreativitás olyan tulajdonság, ami számtalan formában nyilvánulhat meg. Lehetsz kreatív a konyhában, amikor új recepteket eszelsz ki, a munkában, amikor reklámozni akarod a vállalkozásodat, az iskolában, amikor azt akarod, hogy a te esszéd járjon körbe mintaként az osztályban, a hisztiző gyerekeddel, amikor a játszótéren rá akarod venni, hogy adja vissza a labdát Karcsikának...

Szólj hozzá!

Címkék: kreativitás

Milyen a tanulási stílusod?

2010.04.18. 22:58 :: gabfod

 Közeleg az érettségi és a vizsgaidőszak. Ennek apropóján úgy gondoltam, készítek egy grafotesztet a tanulási stílusokról. Elvégzéséhez nem szükséges semmiféle grafológiai ismeret. Igyekeztem mindent közérthetően fogalmazni és példákkal illusztrálni.

Amire azonban szükség van: egy A/4-es oldalnyi sima lapra, fejből, tollal, 2-3 papír alátéten írt szövegre.

Miután a tesztből megtudtad, hogy kézírásod alapján milyen a tanulási stílusod, tanulási tippeket is olvashatsz.

Jó vizsgálódást!

Szólj hozzá!

Önértékeljünk! (2)

2010.04.14. 22:57 :: gabfod

 Aláírásunk azt tükrözi, hogy miként vélekedünk önmagunkról, és milyen képet kívánunk mutatni környezetünknek. Az aláírást mindig csak az aláírt szöveghez viszonyítva szabad vizsgálni, ezért ha most vizsgálgatni akarod magad, de nincs a kezed ügyében egy leveled, ragadd meg az alkalmat, és írj egy rokonodnak vagy barátodnak kézzel egyet! Úgysem tettél ilyet már legalább 10 éve, ugye? Legyen kb. 1 A/4-es oldalnyi, 2-3 papír alátéten, sima lapra írt szöveg. Fontos, hogy fejből írd. Tartalmazzon megszólítást és persze aláírást!

Szólj hozzá!

Önértékeljünk! (1)

2010.04.13. 22:01 :: gabfod

Mit jelent az önértékelés fogalma? Azt a véleményt, amit saját magunkról – tulajdonságainkról, képességeinkről, viselkedésünkről – alkotunk.

Önértékelésünket környezetünk visszajelzései és saját tapasztalataink alakítják.

Ha harmóniában élünk önmagunkkal, tisztában vagyunk azzal, hogy mik a pozitív tulajdonságaink, de elfogadjuk a hibáinkat is, akkor beszélhetünk helyes önértékelésről.

Szólj hozzá!

Címkék: önértékelés

A befolyásolhatóság jelei a kézírásban 2.

2010.04.07. 22:34 :: gabfod

Ha valaki befolyásolható, az a kézírásában is megmutatkozik.

Kezdjük azokkal az írásjellemzőkkel, amelyek az íráskép egészében figyelhetők meg.

Szólj hozzá!

Címkék: befolyásolhatóság

A befolyásolhatóság jelei a kézírásban 1.

2010.03.19. 22:36 :: gabfod

 

Az előző bejegyzésben utaltam egy francia show-műsorra, amely egy korábbi pszichológiai kísérleten alapul (ebből filmet is készítettek A kísérlet címmel). A kísérletben az engedelmességet vizsgálták, ami egy befolyásolásra adott reakció. Engedelmességről akkor beszélünk, amikor valaki nem ért egyet azzal, amivel befolyásolni akarják, mégis úgy beszél vagy cselekszik, ahogy azt az adott helyzetben elvárják tőle. Ezt azzal a céllal teheti, hogy valamilyen jutalomban részesüljön, vagy elkerüljön egy büntetést vagy konfliktust.

1 komment

Címkék: befolyásolhatóság

DEFEKTEK

2010.03.18. 22:05 :: gabfod

Félelmetes!

 http://www.hirszerzo.hu/cikk.kegyetlen_kinzos_musor_indul_a_teveben.143603.html

Következő témám: A befolyásolhatóság jelei a kézírásban

Szólj hozzá!

Címkék: kísérlet milgram kínzás befolyásolhatóság francia showműsor

ZÖLD

2010.03.18. 21:30 :: gabfod

A végére hagytam a kedvencemet.

Csupa pozitívum! Természetesség, kiegyensúlyozottság, harmónia jellemzi a "zöldtollúakat". Nyitottak a haladó nézetekre, amelyek megújulást hozhatnak. Még két i-s: individualizmus és intelligencia.

Végül ismét hangsúlyozom, hogy a grafológiában semmit sem szabad önmagában értelmezni. Csak a kb. 130 egyéb írásjeggyel egységben.

Szólj hozzá!

Címkék: színek

PIROS

2010.03.18. 21:18 :: gabfod

Nem csak a javító toll színe...

Köztudott, hogy a piros a szenvedélyesség, a túláradó életenergia színe. A piros tollat választók az átlagnál erősebben vágynak az eredményességre, a sikerre, a győzelemre. Jellemzi őket a heves és impulzív aktivitás. Előfordulhat, hogy ezen tulajdonságok agresszióvá erősödnek.

Szólj hozzá!

Címkék: színek

LILA

2010.03.17. 21:53 :: gabfod

 Nyílnak a lila krókuszok.

A lila a transzcendencia, a misztikum világa felé nyitottak színe. A lilát preferálók általában gazdag fantáziával rendelkeznek. Lehetnek individualisták, művészi hajlammal rendelkezők. A "lilások" általában érzékenyebbek az átlagnál.

Szólj hozzá!

Címkék: színek

KÉK

2010.03.16. 13:53 :: gabfod

 A kék – különösen a világos - a harmónia, a kiegyensúlyozottság, a megbízhatóság, őszinteség, becsületesség, elmélyült gondolkodás színe.  A kék tollat előnyben részesítők jellemzője lehet a konvenciókhoz igazodás. (Sokan megszokásból választják ezt.) Egyébként a statisztikák szerint ez a szín a legnépszerűbb, ehhez társítjuk a legtöbb pozitív érzést. Milyen jó lenne, ha minden kék színnel író emberre maradéktalanul illene ez a sok jó tulajdonság!  

Szólj hozzá!

Címkék: színek

BARNA

2010.03.15. 22:04 :: gabfod

Folytatom egy másik sötét színnel.

A barna lehet a stabilitás vagy az erre való törekvés kifejezője. Általában a férfiasság színe. Utalhat kielégítetlen érzelmi igényekre, érzelmek elfojtására. Jelezheti, hogy az egyén elhatárolódik a külvilágtól, esetleg szűk látókörű, földhözragadt.  

Most is felhívom a figyelmet arra, hogy ömagában az, hogy ki milyen színnel ír, nem értelmezhető teljes érvénnyel.

Szólj hozzá!

Címkék: színek

FEKETE

2010.03.15. 21:43 :: gabfod

Mivel most épp koromsötét van körülöttem, kezdem a feketével. Bár színkavalkádot ígértem, tudjuk le előbb a sötéteket.

A fekete színt leggyakrabban a negatív érzésekkel, negatív beállítódással kapcsolják össze, ám emellett másra is utalhat, ha valaki ilyen színű íróeszközzel hagy nyomot a papíron. Gondolhatunk arra, hogy az illető fontosnak tartja a szabályokat, konvenciókat. Feltételezhetjük azt is, hogy hatáskeltésre, tekintély, elegancia  sugárzására törekszik.  A fejlett kritikai érzékkel rendelkezők is gyakran írnak fekete színű tollal.

Persze mindezt más írásjellemzőknek is meg kell erősíteni.  

Szólj hozzá!

Címkék: színek

Tarkabarka irkafirka

2010.03.15. 18:22 :: gabfod

Pár nap, és itt a tavasz!

A 2010-es trend szerint az öltözködésben az élénk színek fognak hódítani. Az, hogy milyen színű ruhát öltünk magunkra, sokat elárul hangulatunkról, személyiségünkről.
A színek értelmezésének a grafológiában is nagy szerepe van, és nem csak a rajzok elemzésében. Az íróeszköz-választás is informatív. Nem „kötelező” mindig kék tollal írni. Válogassunk össze különböző színű íróeszközöket egy asztali tolltartóba, és figyeljük meg, melyiket választjuk legtöbbször feljegyzéseinkhez, leveleinkhez, firkálgatáshoz…
Folytatás hamarosan.

Szólj hozzá!